NODA navn

Utdanning innen landskapsarkitektur

Opptak til høyere utdanning har startet, i den anledning har vi tatt en liten prat med Diana Horvath i Verte landskap-arkitektur AS om hvordan hverdagen som landskapsarkitekt er!

Hvordan fant du ut at du skulle bli landskapsarkitekt?

I utgangspunktet var det arkitektur jeg ville studere.

I det siste året på VGS deltok jeg på forskjellige informasjonsseminarer om studier organisert av ulike universiteter. Jeg deltok på informasjonsseminaret om arkitektur og helt tilfeldig meldte jeg meg på en om landskapsarkitektur som på den tiden var ganske ukjent som yrke. Dette studieprogrammet gjorde at jeg ble interessert i landskapsarkitektur. Jeg likte tanken med å kombinere arkitektur med naturen.


Hvordan var veien dit?

Jeg studerte i utlandet hvor utdanningssystemet er litt annerledes enn det i Norge. I hjemlandet mitt hadde jeg realfag som studiespesialisering i VGS som var en fordel på universitetet.

Det er også en fordel at man har gode tegneferdigheter, er kreativ og ha en god forståelse av form og estetikk.

Hvordan ser hverdagen din ut nå?

En vanlig arbeidsdag som landskapsarkitekt består av planleggingsmøter, prosjekteringsmøter, produsering av tegninger og av forskjellige verksted. Dette kan høres ganske hektisk ut, men med en god tidsplanlegging finner man tid til alt dette og i tillegg finner man også tid til kreative kaffepauser med kollegaene sine 😊.

Hva er noe av det kuleste du har gjort på jobb?

En av det kuleste ting jeg har vært med på gjennom yrket mitt var mulighet å samarbeide i utforming av et aktivitetsanlegg med skate-og rullepark i Alta. Samarbeid med rådgivergruppen spesialisert i urban sport og med brukerne var inspirerende.

Det andre kuleste ting, blant de mange, var deltakelse på Altas første Parking day arrangementet.

I samarbeid med lokale kunstnere og kollegaene mine laget vi skisser til en installasjon hvor bevegelsen, musikk og arkitektur møtes.

Vi har undersøkt hvordan en struktur kan endre bevegelsesmønster på en parkeringsplass.

Installasjonen ble laget av gjenbruksmaterialer og plantene brukt til pynt ble hentet fra skogen, hvor de ble plantet tilbake etter showet.

NODA Har også en egen podkast hvor vi tidligere har intervjuet Mari Bergset, du kan sjekke den ut her! https://open.spotify.com/episo...

Høres det interessant ut å jobbe som landskapsarkitekt? Da kan du sjekke ut hvor du kan utdanne deg her: https://utdanning.no/yrker/bes...