NODA navn

Utdanning innen arkitektur

Opptaket til høyere utdanning er startet, i den anledning har vi tatt en prat med Elin Delmar som jobber hos Norconsult i Tromsø som arkitekt, om hvordan hverdagen hennes ser ut!

Hvilket fagområde jobbet du med?

Jeg jobber som arkitekt på Norconsult i Tromsø. Jeg jobber med bygninger i alle ulike faser og størrelser!

Hvordan fant du ut at du skulle bli arkitekt?

Jeg kom inn på arkitektur på ett «bananskall» som vi sier på svensk. Det virkede spennende med en utdanning som kombinerte kreativt arbeid med tekniske deler så jeg tenkte at jeg bare skulle søke for å se hvis jeg kom inn – og det gjorde jeg så da var jeg bare nødt til å prøve på utdanningen. Jeg falt helt for faget noen måneder inn og slik er det enda!

Hvordan var veien til å bli arkitekt?

Jeg gikk naturfag på engelsk på videregående i Sverige. Utover det hadde jeg ikke noen spesiell kjennskap som ble viktig under utdannelsen. Noe som var veldig spennende var jo at vi skulle lære å tenke annerledes på utdanninga og starte fra scratch med hva visste om arkitektur og design. Det handler veldig mye om å starte på ett blankt papir og ikke i forkant vite hvor man skal med oppgaven, uten å analysere, vende å vride og anpasse for å frem resultatet – det er som å legge et stort pussel uten å ha sett et bilde på sluttresultatet. Jeg vil tru at arkitektutdanninga passer folk med veldig forskjellige bakgrunner av den anledninga.

Hvordan ser hverdagen din ut nå?

Jeg jobber som oftest med flere prosjekter parallelt, og ofte veldig blandet. Akkurat nå så går jeg og kurs i miljøsertifisering av bygninger – så mye forskjellig! Vi jobber mye digitalt, men dagene kan bestå av alt fra befaringer, skissering, illustrering eller prosjektering, og en del møter. Det er flott at det er mye blandet og at man får jobbe med forskjellige typer av bygg. Jeg har gjort alt fra kontor og laboratorier til paviljong og illustrert en alpinpark. Vi jobber og med både nye bygg og renovering, så man får ofte skifte hatt i løpet av en dag og ta seg av nye ting underveis.

Hva er noe av det kuleste du har gjort på jobb?

Jeg har jobbet med mange spennende prosjekter. Det kanskje ikke høres så gøy ut, men jeg har synts at det har vært veldig givende å jobbe tverrfaglig og lære seg mer om det tekniske bak bygg – det er helt rått så mye kunnskap som skal inn for at ett bygg skal fungere, og så kult når man klarer å få alt til å synke! Men mine favorittprosjekter er når jeg får jobbe med offentlige sted og byrom – jeg er veldig glad i det. Jeg har vært med på ett prosjekt med NODA der vi har tegnet en aktivitetspark i Hansnes der vi hadde mye kontakt med innbyggere og lokale aktører, og der vi skal få komme og male sammen med skoleelever til sommeren. Slike prosjekter der man føler at det virkelig blir endring er så kult å få jobbe med! Men det er og ganske kult å lære hvor mange lag fibergips som trengs for å oppnå ett brannkrav eller lydkrav, faktisk!


NODA har også en Podkast serie hvor vi tidligere har pratet med Mads Nermo og hørt med han hvordan han ble arkitekt, du kan høre den HER

Synes du det høres spennende ut å jobbe med arkitektur? trykk HER for å se hvor du kan utdanne deg til arkitekt!