NODA navn

Reisebrev fra Finnmark

På jakt etter neste års «Inkluderende arktiske byrom» prosjekt tok vi turen til Øst-Finnmark for å lete etter en mulig samarbeids kommune og lokasjon. Kalenderen var proppet full av spennende møter med ulike kommuner og bedrifter. Vi fikk til og med presset inn litt sightseeing da Finnmark viste seg fra sin fineste side under oppholdet.

Reisen startet grytidlig fra Tromsø og første stopp var Kirkenes hvor vi møtte Barentssekretariatet hvor vi møtte Marit, som kunne fortelle oss om arbeidet deres den siste tiden, og kom også med en del tips til mulige samarbeidsaktører for prosjektet. Deretter tok vi turen til Sør-Varanger rådhus hvor vi fikk hilse på rådmann Nina og plan og bygningsstaben hennes.

Etter de hyggelige møtene og litt sightseeing på Terminal B og Paviljongparken i Kirkenes gikk veien videre til Varangerbotn hvor vi var så heldig og fikk hilse på Karine Kimo Pedersen og Ruché Dimitri Sylvester fra Árvu, Malise Porsanger fra Sárgu og Tore fra Reintag. Vi satt stor pris på å få hilse på medlemsbedriftene våre i Tana og forhørt oss litt om hva de ønsker fra oss, noe vi vil ta med oss i arbeidet videre.

I leiebil gikk ferden videre til Vadsø og møte med Varangerfestivalen før racerkjører Vegard kjørte oss videre til Vardø. Litt sightseeing på veien fikk vi jammen også til. For et nydelig landskap! Vi var innom både kulturminnene i Nesseby og flere arkitekturiske bygg av Biotope på veien mellom Vadsø og Vardø.

Da vi ankom Vardø, tok vi en kjapp tur innom festningen og hadde en heftig diskusjon om hvorfor den var stjerneformet. Konklusjonen etter å ha sjekket både plakatene inne og internett så var stjerneformen for å unngå blindsoner og beskytter mot direkte ild. Men vi kunne iallfall alle enes om at det var innmari kult at den er bevart og har overlevd tyskernes brentjords taktikk under andre verdenskrig. Dagens siste møte, var et trivelig møte med ordfører Ørjan og rådmann Hallgeir i Vardø kommune.

Siste dag av Øst-Finnmarks turneen ble startet med et hyggelig møte med Taibola Norge i Vardø og en liten omvisning av lokal guide Asbjørn. Vi fikk sett fantastisk kunst rundt i byen, heksebrenningsmonumentet og Drakkar før avgang tilbake til Vadsø.

Vel tilbake i Vadsø hadde vi møte med Vadsø kommune, hvor ordfører Wenche tok oss imot med åpne armer og gav oss en aldri så liten omvisning av byrommene som kunne være aktuell til «Inkluderende arktisk byrom» prosjektet. Sist på programmet var et spennende møte med innovasjonsbyrået Tinkr i Vadsø før racerbilen kjørte oss tilbake til Kirkenes for avgang tilbake til Tromsø.

Vi vil takke alle vi har fått møte underveis på turen, både kommunene og alle bedriftene. Finnmark har absolutt vist seg fra sin beste side og gjestfriheten er Finnmark verdig. Vi er spente for veien videre, hvem av de tre kommunene som ønsker prosjektet til sin kommune og gleder oss til å starte med arbeidet med neste år!

Tilbake på kontoret for en heftig oktober måned, der kalenderen vår er i full fyr, så vi anbefaler dere å holde følge med oss på sosiale medier de neste ukene!