NODA navn

AR Modell

Se fremtidens møteplass før den bygges.

Arkitektenes 3D modell som viser fremtidens Tusenårsplass på Hansnes kan ses gjennom AR - augmented reality (blandet virkelighet)

Dersom du har en relativt ny iPhone, kan se AR modellen ved å klikke på ikonet under:Om du har en iphone vil kameraet ditt åpne seg og modellen blir stående hvor den blir bygget. Når man beveger seg rundt vil man kunne gå gjennom modellen og oppleve fremtiden!

NODA ønsker å høre hvordan dette oppleves - og om du får lyst til å gi noen tilbakemeldinger på det du ser. Nå er det mulig å få tilpasse designet enda bedre til stedet og til befolkningen ved at dere tester det før det bygges. Ta en screenshot av det du ser og send den sammen med kommentarer til post@no-da.no


Inkluderende Arktiske Møteplasser er et prosjekt som har pågått på Hansnes siden april. Det handler om å ta fatt i et byrom og utvikle og tilpasse den til lokale ønsker og det arktiske klima. NODA har invitert befolkningen til å komme med innspill på hva som kunne vært en god møteplass for dere; hva aktiviteter ønsker dere å gjøre og hva trengs for å kunne gjøre disse?

Vi har fått inn mange gode innspill som er illustrert. Disse er utstilt på Rådhuset - rett ved servicetorget.

Arkitekter ble invitert til Hansnes for å se Tusenårsplassen. De fikk innspillene og laget design basert på dette. En jury bestående av beboere i Hansnes og en Arkitekt vurderte forslagene og valgte "Parken og Leken" av Elin og Alexander fra Norconsult og Asplan Viak. Dette blir bygget i høst.

Frem til da får dere utforske designet virtuelt - gled dere!


Litt om AR modell.
AR står for Augmented Reality - på norsk bruker man ofte "Blandet Virkelighet". Det er, som tittelen beskriver, en blanding av det som eksisterer - som man ser gjennom mobilkameraet - med 3D modellen plassert inn i denne virkeligeheten. Man ser kun 3D modellen på mobilskjermen, samtidig som man ser alt som er rundt den. Her på tusenårsplassen vil man se det som bygges på asfalten, mens man også vil se trærne rundt.
Visning av AR modellen er et samarbeid på tvers av fag. Et uvanelig samarbeid for å få til noe nytt! Benzin jobber sammen med arkitektene fra Norconsult og Asplan Viak for å tilgjengeliggjøre arkitektenes 3D modell og vise den frem til innbyggerene i Hansnes før dette tiltaket blir bygget. Arkitektur blir oftest presentert gjennom 2D tegninger - plan, snitt og fasadetegninger. Noe som kan være vanskelige å forstå, mens 3D modeller som man kan "gå inn i" er kanskje en mer tilgjengelig måte å forstå arkitektur på?