NODA navn

Og no’ da, Prostneset?

Torget på Prostneset skal nå utvikles av hele byen for å skape et byrom hvor folk trives i.

-Gjennom å involvere hele byen – på tvers av både alder og bakgrunn – skal NODA nå utforske hvordan Tromsøs befolkning ønsker at byrommet på Prostneset – Torg 1, området like foran Graffi Grill – kan bli et sted som brukes av folk i det daglige.

-Tromsø Havn ønsker at NODA skal bruke det flotte torget på Prostneset til dette prosjektet fordi det er et arktisk byrom som vi ønsker å videreutvikle slik at det blir et sted til glede og bruk for både byens befolkning og de tilreisende, sier Harriet Willassen – marked og kommunikasjonssjef i Tromsø Havn.

Fram til nå har torget i liten grad blitt brukt, med unntak av noen midlertidige arrangementer. Det siste året har i tillegg vært preget av Covid-19.

-Torg 1 er et godt eksempel på et arktisk byrom. Selv på solrike dager i Tromsø kan man oppleve den iskalde Ballsfjordvinden, men samtidig kan det også være vindstille og flott å sitte i amfi-trappen og nyte livet og Tromsø. Nå i mørketiden hadde vi noen lyselementer (en iglo og en isbjørn) stående, og vi opplevde at dette ble positivt tatt imot og mye fotografert, forteller Willassen.

Pop-up-scene i april

Hele byen engasjeres nå for i fellesskap finne ut hva man gjøre for å løfte torget på Prostneset. En bred involveringsprosess med mennesker med ulik bakgrunn og alder. Det skal arrangeres workshops, seminarer og kreative tilnærminger til innspill.

Blant annet skal Kvaløya videregående skole bygge en pop-up-scene i april, hvor byens befolkning kan komme sine forslag for åpen mikrofon.

-Tromsø Havn håper denne prosessen skal bidra til å øke byens oppmerksomhet mot potensialet og mulighetene dette byrommet gir. Det jobbes nå med utforming av både Strandtorget og Prostneset park og vi ønsker havneterminalen og Torg 1 (som nå skal få navn) skal bli en hyggelig og attraktiv del av bybildet, sier Harriet Willassen.

-Zip-line over Prostneset

Denne uka kickstartet elever fra Gyllenborg skole prosjektet da de hadde befaring på torget.-Vi kan ha zip-line over Prostneset, også kan vi bygge en fontene i midten her, sier 10-åringene Dagny og Leonora, mens de peker ut mot torget.Dagen etterpå arrangerte NODA workshop på skolen – hvor idéene til elevene ble konkretisert.-Vi føler at vi trenger mye mer farger. Det er for mye grått. Vi kan ha en innebygget trampoline – samt brusautomat og led-lys, sier Henrik.

-Hvordan synes dere det er å jobbe med dette?

-Veldig spennende, smiler 10-åringene.


Les mer om NODAs inkluderende arktiske byrom her