NODA navn

I dagens iTromsø avis med DARK

I fjor lot ikke festivalen seg gjennomføre. I år lover arkitektene og designerte fulll fest

I begynnelsen av november arrangerer Nordnorsk design- og arkitektursenter (NODA) igjen design- og kulturfestivalen DARK


– DARK festival er den eneste design- og kulturfestivalen som finnes i Nord-Norge. Det er en kjempeviktig og perfekt arena for å vise fram kunnskapen vi sitter på her i nord, sier Michele Widerøe, leder i NODA til iTromsø.

Festivalen holdes fra 3–6. november, med forskjellige arrangementer for alle, ikke bare designere og arkitekter, ifølge Widerøe. Arrangementene skal også være en god arena for diskusjon og en plattform hvor designere og arkitekter kan skape seg et nettverk.

– Nesten alt rundt oss er utformet av arkitekter og designere, og det er derfor det er så viktig med en slik arena. Og for å vise nettopp dette – at det er en god plass for å skaffe seg et nettverk – skal en arkitekt og en møbeldesigner presentere et prosjekt de har jobbet med de siste to årene, sier Widerøe.

Ifølge NODA-lederen møttes nemlig arkitekten og møbeldesigneren på den første DARK-festivalen i 2019. Widerøe vil ikke røpe hva prosjektet går ut på, men sier selv at hun gleder seg til å se resultatet.


I siste liten

Koronapandemien som har preget samfunnet i så stor grad det siste året, satte også kjepper i hjulene for DARK festival. NODA hadde planlagt DARK festival 2020, men på grunn av pandemien måtte de droppe det. Widerøe fryktet også for det samme i år, men for ikke så lenge siden kom gladmeldingen.

– Det har blitt tatt på sparket i siste liten. Etter at vi ble informert om gjenåpningen, har vi jobbet på spreng for å få klart arrangementet. Med tilbakemeldingen og erfaringen fra 2019, kan jeg love at det blir enda bedre gang nummer to, forteller Widerøe.

Billettene ble sluppet fredag 1. oktober og Widerøe kan rapportere om en stor og god respons.

– Det kommer folk fra hele landet. Jeg har fått telefoner fra ivrige oslofolk som er spent på årets festival, og med det blir nok oppmøtet veldig bra, sier NODA-sjefen.


Besøk fra «Arkitektenes hjem»

Arrangementene på festivalen skal ifølge Widerøe være veldig varierte, med noe til folk både i og utenfor fagmiljøet.

– Vi har blant annet fått inn Charlotte Thiis Evensen fra «Arkitektenes hjem» på NRK. I tillegg har vi planlagt et festivalparty på torsdagskvelden, som også kan bli ganske morsomt, sier hun.

I tillegg til dette er det også arrangementer som er egnet for barn, for eksempel barnas dag og designkafé hvor de får designe plakater med den lokale designeren Elise Jakobsen.

– Arkitektene her i nord er spesialiserte på hvordan miljøet, klima og naturen spiller inn i designet og arkitekturen av forskjellige ting. Og med denne festivalen håper jeg vi kan skape et bedre omdømme for dem, samt å interessere og engasjere folk i alle aldre innen design og arkitektur, sier Widerøe.


Du finner artikkelen her: iTromsø

Ronald Johansen (foto)
Journalist: Jone Bergøy Nedrebø