NODA navn

Designskolen i Nordlys

Demonstrerte mot skolekuttene gjennom design: - Ikke ta fra oss det viktigste vi har

Kine Yvonne Kjær og Erik Austheim har denne uken holdt kurs i nye kunstlokaler. Kunsten skal være en demonstrasjon mot skolekuttene.

- Det var barna selv som bestemte at kunsten skulle være en demonstrasjon, sier Erik som viser vei inn til kunstlokalet.

Det første man kommer til er et lite lunt rom med ulik kunst rundt om på veggene. Rundt to langbord sitter barna og lager linotrykk.

Barna mener det er viktig å vise at man kan bruke design til å demonstrere politisk.

- Vi vil vise at vi ikke synes det er greit å gjøre et så stort kutt i skolebudsjettet. Vi har laget hender som skal fortelle at kommunen må stoppe. De kan ikke ta fra oss det viktigste vi har, nemlig en god skolegang, sier Bertine Friis-Sandness.

Engasjert ungdom

- Det er tydelig at de er veldig engasjerte. De har hørt mye snakk om skolekuttene, og de merker at det berører dem, sier Kine Yvonne mens hun hjelper barna med å lage trykk.

Selv om det var barnas egen idé, synes både hun og Erik det er viktig å vise dem at kunst kan brukes til så mangt.

- Vi er redde for å miste lærere og ulike tilbud i skolen. Jeg synes dette er en fin måte å demonstrere på, legger Annabelle Widereøe til.

Håpet er at de skal lage en utstilling med kunsten de har laget i løpet av kurset. Når og hvor utstillingen skal være er ikke planlagt.

Tilbud i vinterferien

Nordnorsk design – og arkitektursenter (NODA) er arrangør av kurset. Kurset arrangeres hvert år i vinterferien for barn og unge. Michele Renée Widerøe, leder i NODA, mener tromsværingene viser stor interesse for kurset.

- Det er tydelig at tromsøværingene liker kunst. Vi har flere kurs i vinterferieuken som er helt fulle, sier hun.

Målet med kurset er å vise å inspirere unge til å ta design- og arkitektur utdannelse. Barna er enige om at tilbudet er veldig bra. - Jeg liker veldig godt å tegne, og det er gøy å gjøre litt forskjellig. Det er gøy å uttrykke seg igjennom kunst, sier Bertine Friis-Sandness.

En drøm som går i oppfyllelse

Dette kurset er det første ordentlige kurs Kine og Erik arrangerer på JØMT. Planen er å arrangere mange kurs og ulike arrangementer i lokalet.

- Vi hadde et testkurs på søndag for en gruppe på seks voksne der vi laget linosnitt. Det ble veldig vellykket. Vi merker at de konsentrerer seg og er tilstede i øyeblikket, som mindfullness, bare at vi kaller det artfulness. Selv om man ikke har laget så mye kunst fra før, så gjør det ingenting, det blir et kult resultat uansett, sier Kine.

Kunstlokalet skal også brukes som en butikk der de skal selge egen kunst og en knippe med vintage klær. Det er enda ikke helt spikret nøyaktig hva som vil skje i lokalene fremover.

- Vi lager veien litt mens den går. Vi håper å få mange inn på kurs både til utdrikningslag og jobbkurs. Det er absolutt en drøm som går i oppfyllelse at jeg og Kine får gjøre dette sammen, sier Erik.


Journalist: Marthe Skoglund

Du kan lese artikkelen her