NODA navn

Designskolen i iTromsø

Lagde hatter som lignet på kjente bygninger på Nordnorsk kunstmuseum

Lørdag og søndag har barna fått utfolde seg med papp og papir på Nordnorsk Kunstmuseum.

I helgen har 14 barn jobbet iherdig for å gjøre bygninger om til en passende hatt på designskole med Nordnorsk design- og arkitektursenter (NODA). I et samarbeid mellom NODA og Nordnorsk Kunstmuseum har blant annet landemerkene Ishavskatedralen og det skjeve tårn i Pisa blitt gjenskapt med papp og papir.

– Jeg bygde det skjeve tårn i Pisa fordi jeg synes det er et kult bygg. Men det var litt vanskelig, forteller Alexander Nebuchennykh (9) mens han stolt viser fram den blå og grønne hatten han har laget.

Barna har ikke bare lagd arkitekturhatt, men også fått lære om farger og former, forteller leder i NODA, Michele Widerøe.

– Noen ville lage vanlige firkantede hus, for det er det de er vant med. Men de klarte å tenke utenfor boksen. Vi har også vært opptatt av at de skulle jobbe med farger, så derfor hadde vi litt fargelære. For selv om bygget et grått kan du likevel lage en hatt der bygget er rødt. Vi har lekt både med form og farge og arkitektur.

Åtteåring inspirert av Tromsøbadet

De åtte barna som deltok på søndagens designskole jobbet iherdig mens de voksne gikk rundt for å hjelpe. En måtte ikke være ekspert for å delta, for det var mest fokus på skaperglede og kunstnerisk utfoldelse. Med bare en rund papplate startet barna prosessen.

Mathea Dahle Pettersen (8) var en av deltakerne som tilbrakte godværsdagen på kunstmuseet, og hun ville ha et av Tromsøs kanskje mest kjente bygg på toppen av hatten sin.

– Jeg ville lage Ishavskatedralen fordi jeg synes det er et veldig fint bygg, forteller Dahle Pettersen som ville ha en blå versjon av katedralen.

Widerøe forteller at det er stor forskjell på hva de forskjellige aldersgruppene har fokusert på i skapelsesprosessen.

– Det er mange forskjellige bygg som har blitt hatter. Noe som er veldig gøy er at ikke alle har bygget et bygg. Det har vært masse lek med former, og i går var det for eksempel ei som lagde Eiffeltårnet. I dag er det litt eldre barn, og de er veldig fokuserte på bygg.

En av dem som skapte et helt nytt og eget bygg var åtte år gamle Samuel.

– Jeg har laget en lekeplass. Det er plass til å leke både inni og oppå, og det var litt vanskelig å lage den, men jeg fikk hjelp, sier Samuel som videre forteller at Tromsøbadet var inspirasjonskilden siden det er mange steder å leke der.

– Fritidstilbud på lik linje med fotball

Det var ikke bare barna som lærte nye ting i helgen. Østerrikske Marc Ihle har jobbet med NODA siden mars og jobber på universitetet. De yngste Ihle pleier å undervise er vanligvis 18 og 19 åringer.

– Dette var første gang jeg har jobbet med barn i denne aldersgruppen. Det gikk egentlig ganske fint. Noen begynte selv og trengte nesten ingen hjelp siden de jobbet fra intuisjonen, mens andre trengte litt ekstra inspirasjon. Det var en god miks, forteller Ihle.

Designskolen med arkitekturhatt er et arrangement som NODA bruker for å kartlegge hvorvidt det er interesse for en design- og arkitekturskole.

– Vi har hatt andre arrangementer i år, og hvis det er interesse for det ønsker vi lage et fritidstilbud på lik linje med fotball. Et slikt tilbud finnes ikke her i byen, sier Widerøe.


Journalist: Marthe Fredly-Steen

Du kan lese artikkelen her