NODA navn

Mener Nord-Norge kan bli ledende innen tjenestedesign

Flere og flere, både i privat og offentlig sektor benytter seg av tjenestedesign. Likevel havner oppdragene utenfor landsdelen vår. Det vil NODA gjøre noe med. 

Tjenestedesign handler om å lage helhetlige tjenester og forme gode brukeropplevelser.
Dette fagfeltet skal vi bli best på i Nord-Norge, mener Michele Widerøe, leder i Nordnorsk design- og arkitektursenter. 

Men hva er egentlig tjenestedesign? Du har garantert opplevd det. For eksempel når du tar flytoget fra Gardemoen til Oslo. Da starter reisen din når du ser rutetidene på skjermen. Så kjøper du billetten i automaten eller i appen og bruker toget. Når du kommer hjem henter du ut kvitteringen din på nett. Det funker sømløst. 

De som har designet løsningen har hatt fokus kundens opplevelse hele veien. Det skaper verdi for kunden – og for selskapet.
Her er det penger å hente for bedrifter og organisasjoner, mener Widerøe. 

– Man effektiviserer arbeidsprosesser og rutiner, noe som resulterer i økonomiske besparelser, sier hun. 

– Men hvorfor skal vi være best på dette i Nord-Norge? 

– Vi har et stort potensiale her. Det er et faktum at svært mange oppdrag som krever designfaglig kompetanse havner utenfor vår landsdel. Det er nok flere grunner til det, men en viktig årsak er at næringene i landsdelen vet for lite om kompetansen vi allerede sitter på. 

Dette vil Michele Widerøe og NODA gjøre noe med. 7. februar arrangerer de Nord-Norges første Tjenestedesignkonferanse på The Edge i Tromsø. Ifølge NODA-lederen er dette en konferanse som passer både for bedriftseiere, ansatte i kommunen og designere. 

– Her får du høre de beste eksemplene på tjenestedesign i Norge og hvordan metodikken har løst komplekse utfordringer, sier Widerøe. 

I tillegg til å holde konferanse har NODA også etablert et kompetansehevingsprogram innenfor tjenestedesign, der bedrifter jobber sammen med designere for å finne nye løsninger. 

Foto: Kristoffer Isaksen. MULIGHETER I NORD: Michele Widerøe, leder for Nordnorsk design- og arkitektursenter mener Nord-Norge har et stort potensiale innen tjenestedesign. Nå inviterer hun til konferanse i Tromsø. FOTO: Kristoffer Isaksen