NODA navn

I dagens BraBolig magasinet

Design og arkitektur er problemløsning

For 3 år siden så Nordnorsk design- og arkitektursenter dagens lys. Daglig leder og kvinnen bak initiativet, Michele Renee Widerøe, har siden da jobbet iherdig for å vekke nysgjerrighet og inspirere til nytenking rundt bruk av design og arkitektur blant folk flest i landsdelen.

Jubileet ble i forrige uke markert på Verdensteateret med en dag viet til interiørets verden og Tromsøs befolkning var ikke vond å be.

- Det er alltid stor interesse for arrangementene våre og Verdensteatret var fullsatt. De siste som kom måtte finne seg i å sitte på gulvet. Så vi er veldig fornøyde. Folk i Tromsø er generelt veldig interessert i interiør, design og arkitektur.

I tillegg til den lokale arkitekten Snorre Stinessen og møbeldesigner Torbjørn Anderssen var også Morten Skjærpe Knarrum fra TV2s Tid for hjem invitert til å holde foredrag.

- Det er nok mange som får et litt feil inntrykk av hvor lang tid oppussing kan ved å se på slike programmer på tv. For det ser jo så lett ut. Mye kan man selvsagt gjøre selv, men det man ikke vet er at det ligger flere måneders planlegging bak, forklarer Michele.

NODA har over 700 medlemmer i Nord-Norge som alle har forpliktete seg til å jobbe mot et felles mål; å bygge og utvikle kompetansen om og innenfor design og arkitektur i nord, slik at fagdisiplinene blir naturlige virkemidler i en samfunnsutvikling for fremtiden.

For Michele, som har lang erfaring som interiørdesigner, er design og arkitektur brukersentrert problemløsning.

- Mange tenker på design- og arkitekttjenester som ekstra kostnad når det for eksempel kommer til oppussing. Men det er jo ikke det. Ved å bruke fagfolk får du løsninger som er skreddersydd dine behov og ditt hjem. Det er en investering som lønner seg over tid.

Hun trekker fram møbeldesign som et godt eksempel.

- Møbeldesign koster som regel mer, for bak ligger masse innovasjon, og det er det man betaler for i stede for å kjøpe en kopi. Men produktet blir også mer holdbart og kan brukes over mange, mange år. Det handler om å gå vekk fra bruk-og-kast mentaliteten, bare det er en verdi i seg selv.

Som et ledd i formidlingsarbeidet arrangerer NODA jevnlig seminarer, workshops, foredrag og kurs over hele landsdelen hvor alle som er interesserte er velkomne til å delta.

- Vi ønsker ikke å være kun en interesseorganisasjon for våre medlemmer, så alle våre arrangementer er åpne for alle som er interessert i å lære mer om design og arkitektur og hvordan man best benytter seg av den fagkunnskapen.

Neste i rekken er en introduksjonsworkshop i tjenestedesign som går av stabelen 8.november i Mo i Rana.

- Mange vet ikke hva tjenestedesign er, men det handler hovedsakelig om hvordan man gir brukerne gode opplevelser over tid. Bare se på Flytoget. Du tenker ikke tjenestedesign der, men alt er gjennomført, fra du kjøper billetten og går om bord, til du kommer hjem og printer ut kvitteringen din. Alt er gjennomtenkt.

Er du interessert i å holde deg oppdatert på kommende arrangementer? Følg NODA Nordnorsk design- og arkitektursenter på Facebook eller besøk nettsiden no-da.no.

 Artikkelen er skrevet av: Hanne H. Lille